Osten Mont d'Or "Gyldne bjerg" er opkaldt efter en bjergtop af samme navn som ligger i Jurabjergene 1.461 m.o.h. Her i området ved grænsen mellem Frankrig og Schweiz, har man produceret denne fantastiske ost siden 1700 tallet, der oprindeligt blev til som løsningen på et problem. For når sommeren gik på hæld, og køerne havede fundet tilbage til staldene efter at have gået på engene hele sommeren, så gav de markant mindre mælk og slet ikke nok til at fremstille de store Comté oste på 40 kg. Man var derfor nød til at lave betydelige mindre oste og har som konsekvens lige siden produceret denne populære sæson ost fra perioden 15 august til 15 marts. (kan købes her i butikken fra 11 september til midt maj). Osten er lavet på råmælk og vasket gentagne gange med saltvand under modningen. Modningen foregår i minimum 21 dage på træhylder, hvorefter den omkranses af granbark og pakkes i fyrtræsæsker. Faktisk er osten større end æsken den pakkes i, men ved at stramme barken omkring osten, får man den til at passe med en flot og rustik bølgende overflade. En god Mont d'Or har en aroma som fældet træ og sæterblomster med en svag antydning af gæring og harpiks. Konsistensen er fyldig og cremet, og smagen minder om vilde urter.

Tips til anvendelse: 

Man kan servere osten som den er. Men man kan også nemt lave en skøn fondue: Fjern plastik fra emballagen, lav et kryds i ostens midte eller prik små huller med en gaffel og stænk med lidt tør hvidvin. Sæt osten med æske i ovnen (200 grader) i 20-25 minutter indpakket i staniol. Nyd den flydende med f.eks. kartofler, brød og grøntsager.   

 

Nyheder

raclette
01 Nov, 2016

LIGE NU

RACLETTE Osten Raclette er en halvfast ost, som oprindeligt stammer fra Savoie i det østlige Frankrig. Vinbønderne medbragte disse oste og varmede dem ved et bål for derefter at skrabe den flydende ostemasse over brød, skinke m.m. Navnet Raclette stammer i øvrigt også fra det franske ord "racler" som betyder at skrabe. Osten hældes over kartofler, skinke, pølse, grøntsager m.m. og er en lækker ret, hvor der nemt skabes en hyggelig stemning. Vi tilbyder gratis udlån af en rigtig raclette ved…
03 Sep, 2015

En rigtig vinterost - Mont d'Or

Osten Mont d'Or "Gyldne bjerg" er opkaldt efter en bjergtop af samme navn som ligger i Jurabjergene 1.461 m.o.h. Her i området ved grænsen mellem Frankrig og Schweiz, har man produceret denne fantastiske ost siden 1700 tallet, der oprindeligt blev til som løsningen på et problem. For når sommeren gik på hæld, og køerne havede fundet tilbage til staldene efter at have gået på engene hele sommeren, så gav de markant mindre mælk og slet ikke nok til at fremstille de store Comté oste på 40 kg. Man…
NY OSTESERIE
15 jul, 2015

Ny serie af danske oste

Ny serie af danske oste Det er med stor fornøjelse vi nu kan præsentere en helt ny serie oste, udviklet i samarbejde mellem de danske ostehandlere og Arla UNIKA. Processen har været lang men har også resulteret i 3 rigtig gode oste, Kulsort, Snefrid og Rød Alba. Du kan nu smage og købe dem her i butikken og læse mere om de enkelte oste under produkter/oste.
Reblochon 2
26 maj, 2015

Månedens ost - Reblochon

REBLOCHON AOC - Historien om Reblochon går helt tilbage til det 13nd århundrede og begyndte egentligt som en lille "snyd". Dengang havde godsejerne, der overvejende var munke og adelen, ret til at indsamle leje fra bønner og landmænd der arbejde og stod for bedriften i de alpine gårde. Denne husleje blev indsamlet en gang om året, og blev beregnet på grundlag af den mængde mælk deres besætning gav ved en inspektion. Ligeledes blev det beregnet hvor meget ost og smør landmanden var i stand til…