Alt i italienske og spanske specialiteter

.. fra balsamico til tapas og pasta

Oste, charcuteri, specialiteter og meget mere

.. fra Danmark og det meste af Europa

Vores oste

Ostene er butikkens hjerte og midtpunkt, og vi sammenarbejder hele tiden med vores leverandører om at finde de bedste på tidspunktet, og sammen med vores egne erfaringer bestemmer vi hvornår ostene de topper med hensyn til smag og konsistens. Vi ved jo alle hvor forskellige to ens oste kan være, og derfor er det også vigtigt for os, at tilbyde vores kunder at kunne smage før man køber.

Man modner ikke videre på en ost der er skårret op, så også her er det vigtigt for os at købe ostene som hele og selv vurdere hvornår og hvordan de skal skæres.
For os er det ikke et must at have flest mulige oste. I stedet ønsker vi at kunne præsentere et fast, bredt, og varierende udbud af den bedste kvalitet, og samtidig følge op omkring at kunne tilbyde flere nyheder og sæsonvarer.

Vi har præsenteret en lille smagsprøve af vores sortiment her på siden, men har naturligvis mange flere oste at tilbyde i butikken. Vi vil naturligvis løbene tillægge siden her med en større del af vores faste sortiment, nyheder, og sæsonvarer.

Værd at vide

Fedt i Tørstof

Fedt % er et kriterie der fylder meget når forbrugeren skal vælge ost i dag. Men hvornår er en ost mager?

De fleste anbefalinger lyder på at mager ost maksimalt bør indeholde ca. 18 gram fedt pr. 100 gram (tidligere 30+, se forklaring efterfølgende). Men ost kan sagtens være mere mager og samtidig være alt andet en kedelig, og specielt den langt foretrukne ost herhjemme ”Danbo”, som kan fås helt ned til 6% fedt pr. 100 gram (10+) og samtidig have smag og konsistens uden at det skal føles som et fedtfattigt kompromis.

Hvis en vares fedtprocent angives uden hensyntagen til vandindhold, taler man om varens fedt i tørstof. Denne form for fedtangivelse er alene kendt inden for oste, hvor det angives med et plus. En 45+ ost har således typisk kun et reelt fedtindhold på ca. 27 %, dvs. 27 gram pr. 100 gram af varen.
Som en rettesnor vil den reelle fedt % i en typisk dansk skæreost være som følgende:

10+ ca.6 %
20+ ca. 11 %
30+ ca. 17 %
45+ ca. 27 %

Blå oste

Blå oste er som regel fremstillet som bløde oste i runde forme og pakket i stanniol for at holde på fugtigheden. Foruden den normale bakteriekultur der tilsættes de fleste oste, podes disse oste med en skimmelkultur / skimmelsvamp med navnet Penicillum roqueforti. Denne skimmelkultur modner indefra i osten men kan kun udvikle sig hvis den kan ånde. Dette afhjælpes ved at ostene prikkes med nåle for at tilføre luftkanaler, så skimmelkulturen kan udvikle sig gennem årene i osten. Ældst og mest kendt er oste som Roquefort, bleu d’Auvergne og fourme d'Ambert fra Frankrig samt Gorgonzola fra Italien. Danablu og Kornblomst vil være det danske svar på hhv. roquefort- og gorgonzolatype.

Rødkitoste

Rødkitoste er bløde oste der er blevet påført eller behandlet med en rødkitkultur. I tidligere tider fik disse kulturer af mikroorganismer naturligt grobund uden på ostene, når de lå og modnedes. Ostene vil helt uberørte blive overbegroede med mug, hvilket man som i dag undgik ved at passe dem med afvaskning i saltvand. Blanding af gærsvampe og brevibacterium fik derved gode betingelser. Den masse, som disse udgjorde, kaldtes "ostekit" og var med til at give smag, farve og andre karakterer ved ostene. I dag anvender man kontrolleret rødkitkultur som påføres ostene.

Hvidskimmel oste

Ved hvidskimmel oste, er ostemassen typisk meget blødere og mere fugtig. Disse oste modner ude fra og ind under meget høj fugtighed i modningslagret for netop at fremme dannelsen af den karakteristiske hvide skimmel. Tidligere ville skimmelen have været naturligt i atmosfæren, men hvor man i dag tilføre ostene med en kontrolleret skimmel- og gærsvamp af hensyn til moderne krav om hygiejne. Den hvide skimmel kan sagtens spises, og er således også med at bidrage til smag og aroma for disse ellers meget milde oste.

Gedeost og fåremælksoste

Middelhavslandende har altid i langt højere grad brugt mælken fra får og geder til osteproduktion end tilfældet er herhjemme, selv om vi i Danmark er kommet godt efter det de senere år med små niche produktioner på private gårdmejerier. Gede- og fåremælksoste er den gruppe af oste hvor du finder den største variation i både form og smag, hvor fåremælksosten har den lidt mere fede og runde smag sammenlignet med gedeostens lidt mere skarphed. Ud over denne gruppe af ostes forskellige og spændende varianter, finder man også nogle ernæringsmæssige fordele ved disse oste, hvor gede- og fåremælksoste for mange er lettere at fordøje, så har de også et lavere indhold af laktose som gør disse oste velegnet til personer med laktoseintoleranc.

Halvfaste og faste oste

Ved fremstilling af halvfaste og faste oste skæres ostemassen i mindre stykker, små tern eller mindre og presses. Herefter lægges ostemassen i forme, og efter et par dage tages ostene ud af formene og vaskes i saltvand for at forsegle skorpen før ostene lægges på modningslagre. Det er typisk disse oste man lagre over en længere periode. Processen er naturligvis meget mere nuanceret end beskrevet her og der anvendes mange forskellige teknikker afhængig af de enkelte producenter og de typer oste de producerer, men ved at processen kan være så forskellig, bidrage det samtidig med et utal af forskellige og spændende oste.

AOC

Er den Franske forkortelse (Appellation d'Origine ontrôlée).
For at bevare og beskytte århundreders traditioner og erfaringer inden for fremstilling af ost i Frankrig indstiftede man begrebet AOC. De oste der er beskyttet inden for dette system, skal holde sig til strenge regler på forskellige områder.
o Ostens form og størrelse
o Den race mælken kommer fra
o Evt. en bestemt årstid osten fremstilles
o Området hvor dyrene græsser
o Oprindelse og type foder
o Hvordan osten lagres og opbevares
AOC reglerne garanterer for kvaliteten af Frankrigs berømte oste og beskytter dem mod efterligninger. Typisk vil mange AOC oste blive fremstillet på små gårdmejerier men man vil dog også finde AOC oste produceret på større fabrikker. Men fældes for producenterne er en respekt og stolthed for regionernes traditioner når det gælder fremstilling af ost.

DOC

Ligesom Frankrig har Italien et system der skal beskytte landets oste og værne om stolte traditioner omkring fremstilling af deres oste. Her bruger man forkortelsen DOC (Denominazione di Origine Controllata).

DO

(Denominación de Origen) er den Spanske klassificering af oste, der fastsætter hvor en speciel ost må fremstilles, hvilken dyrerace der skal levere mælken, nøjagtig hvordan osten skal fremstilles, og hvilken størrelse den skal have og eventuelle særlige karakteristiske træk, meget i lighed med systemer der eksistere i Frankrig og Italien, og som grundlæggende er lavet for at beskytte producenter og forbrugere mod dårlige efterligninger.

Udvalget af oste

produkt ost 1 bri  

Brie de meaux

Frankrig AOC, Råmælk, komælk.
Brie de Meaux er lavet på råmælk og har derfor en naturlig kraftig lugt og smag. Aromaen minder lidt om champignon og den har en lækker cremet konsistens. En forholdsmæssig svær brie at modne perfekt, men til gengæld en brie der overgår alle andre i smag ved perfekt modning.

     
produkt ost 17 ves  

Vesterhavsost

Danmark, Pasteuriseret komælk, økologisk.
Thise mejeri har til denne ost, etableret et ostelager hvor osten lagres i saltholdig havluft der via et avanceret ventilationsanlæg, blæses ned i ostelagret. Osten har en flot struktur og en fantastisk smag. Er blevet en utrolig populær ost, og med rette.   

     
SAINT AGUR  

Saint Agur

Frankrig, Pasteuriseret komælk.
En fantastisk lækker blåskimmelost, produceret i Mont du Valay i Auvergne af næringsrig mælk fra bjergkøer. Den har en meget flot skimmelkultur og en fyldig og rund smag med en lille smule styrke i. Konsistensen er cremet, nærmest flødeagtig. En super lækker bordost.  

     
produkt ost 10 sor  

Sort Søhøjland

Danmark, Pasteuriseret komælk.
Sort Søhøjland er en mellemlagret til lagret Danbo, modnet specielt til de danske ostehandlere. Under staniolen er der et tyndt kitlag som skorpe der bidrager med en fyldig og karakteristiske smag. God blød skæreost uden at være svampet.

     
CASEUS SCANDINAVIA  

Caseus Scandinavia

Danmark, Pasteuriseret komælk, Økologisk Samler de bedste ostetraditioner fra de nordiske lande. Inspirationen kommer fra oste som præstost og herregårdsost i Sverige, norsk Jarlsberg og dansk samsø. En ost, der inkorporerer det bedste fra norsk, svensk og dansk ostetradition. Osten er mellemlagret og har en let sødlig smag. Er skærbar og har få regelmæssige huller. En grænseoverskridende ost!                                           

     
Høgelundgaard  

Høgelundgaard

Danmark, Pasteuriseret komælk                              Lavet på Høgelund mejeri i Sønderjylland og har indbragt mejeriet et hav af priser. Det er en cremet blåskimmelost, der prikker let på tungen og har sprøde proteinkrystaller. Osten fremstilles i små ostekar af uhomogeniseret mælk. Kendetegnes ved en rustik overflade med blåsort, hvid, rød og brunlig skimmel. Skimlen og den afbalancerede søde frugtsmag giver en intens smag. 

     
krondild  

Krondild

Danmark, pasteuriseret komælk                                En ost fra Arlas UNIKA serie og en innovativ nyfortolkning af dansk ost fra Trolhede mejeri. En intens og cremet hvidskimmelost, der får lov at syrne længe i det lille ostekar og hvor der tilføres dild via salt direkte i ostemassen, kort før at osten hældes på forme og forsigtigt rulles i dild.

     
kulsort  

Kulsort

Danmark, pasteuriseret ko- og fåremælk              Mild skimmelost med rustik ydre. Osten fremstilles af en blanding mellem ko og fåremælk hvor fåremælken er fra Frisergården ved Tappernøje på Sjælland. Pikant og let sødlig smag med noter af lakrids og æble. En ost udviklet for danske ostehandlere i samarbejde med Arla UNIKA.

     
BLÅ KORNBLOMST  

Blå kornblomst

Danmark, Pasteuriseret komælk, Økologisk.
Fremstillet på Thise mejeri der af mange betragtes som en af Danmarks førende økologiske mejerier. Osten er beslægtet med den italienske Gorgonzola og et godt resultat på en lækker mild blåskimmelost med en cremet, lidt fed konsistens og en flot gul farve. 

     
produkt ost 9 roq  

Roquefort Papillon

Frankrig AOC, råmælk, Fåremælk.
Modnes i ca. fire måneder i kalkstensgrotter, hvor der er en meget høj luftfugtighed, og hvor temperaturen året rundt ligger på 7-8 grader C. Kun oste der er modnet i grotterne i Roquefort-sur-Soulzon må kalde sig Roquefort. Osten har en flot skimmelkultur og en meget hvid ostemasse. Smagen er lækker og kraftig.   

     
produkt ost 11 tom  

Tomme de Savoie

Frankrig AOC, Råmælk, komælk.
En halvfast skæreost med en naturlig rustik skorpe af svampen mucor der udvikles under lagringen i kældre med høj luftfugtighed. Konsistensen er smidig og smagen er mild men gennemtrængende med undertoner af jord. En populær klassiker fra Frankrig. 

     
produkt ost 5 gro  

Grøn Søhøjland

Danmark, Pasteuriseret komælk.
Grønt Søhøjland er en mellemlagret Danbo, modnet specielt til de danske ostehandlere. Under staniolen er der et tyndt kitlag som skorpe der bidrager med en fyldig og karakteristiske smag. God blød skæreost uden at være svampet.   

     
rød løber  

Rød Løber

Danmark, pasteuriseret komælk, økologisk           En ost fra Arlas UNIKA serie, håndlavet af økologisk mælk fra gårdene omkring Gjesing Mejeri. Her spiser køerne græs med indhold af rødkløver, som både giver smag og duft. Ostene bliver tilført rødkitkultur, som fremmer de naturlige staldnoter. Resultatet er en ost med en silkeblød midte, en fast overflade og en kontrast-fyldt smag og duft, der udfordre ens sanser.

     
Kry  

Kry

Danmark, råmælk, komælk, økologisk                    En ost fra Arlas UNIKA serie og en af de få Danske oste der er lavet på råmælk. Mælken kommer fra én besætning på Sundgaard i Ørnhøj, syd for Holstebro. Her er mælken af højeste kvalitet og varmebehandles ikke. Og netop derfor gengiver man naturens og årstidens fine nuancer i ostens duft, smag og udseende. Kry er en håndlavet fast og tør ost der er lagret i minimum 36 uger.

     
snefrid - Kopi  

Snefrid

Danmark, pasteuriseret komælk                              En lækker hvidskimmel som tilføres "Annatto" for at give osten en duft af muskat og nødder. Annatto er udvundet af frø fra Achiote træet (Brasilien) og giver osten en pikant rød rand. En ost udviklet for danske ostehandlere i samarbejde med Arla UNIKA.

     
rød alba  

Rød Alba

Danmark, pasteuriseret komælk                              En fyldig og aromatisk skimmelost med rødkitkultur. Osten er tilført en helt speciel albino blåskimmel. Albino skimlen høre til blåskimmelfamilien selv om den er hvid. Osten er blød og cremet. En ost udviklet for danske ostehandlere i samarbejde med Arla UNIKA.